Rubriky
Nástěnka Očima studentů Oznámení

Samet na školách: festival, akademie a komunitní akce

Jarní akademii i horkému létu už odzvonilo, ale projekty „Díky, že můžem“ běží stále a znovu. Po jarní edici, která byla náramně povedená, se naši žáci Rostislav Lacek a David Jurka vypravili na podzimní akademii zaměřenou na pořádání „Sametových festivalů na školách“, která se uskutečnila v pátek 13. 10. 2023.

Akademie se konala na Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu, kde jsme v prostorách „Next Zone“ zahájili program. Po úvodu zde pro nás byl připraven výběr workshopů majících za úkol blíže nám představit období komunistického Československa a průběh života té doby. Odpoledne se věnovalo samotnému „Sametu na školách“. V průběhu workshopu nám byla představena myšlenka oslavit svátek 17. listopadu na svých školách a odprezentovány některé „Sametové festivaly“ z minulých let. Zároveň nám zde byla poskytnuta možnost v širokém kolektivu přemýšlet a diskutovat nad otázkou, jak svátek oslavit právě na naší škole. Večer nás čekal závěrečný bod programu, což byla beseda se známým youtuberem Kovym. Beseda probíhala formou volné diskuse, kdy zazněly nejrůznější náměty témat spojených s vývojem společnosti. Poté již byla akademie oficiálně ukončena a vydali jsme se na cestu domů.

Akademie rozhodně splnila svůj účel. Dokázala nás nevšední formou vtáhnout do období komunistického Československa a rozšířit naše obzory o současném dění doma i ve světě. Zároveň nám ukázala, jak můžeme projekt „Samet na školách“ realizovat i u nás na průmyslovce a již nyní se
těšíme, jak se samotný projekt vyvine.

Zpracoval: D. Jurka V4