Rubriky
Akce školy

America on Wheels

Dne 14.12.2023 k nám zavítali zástupci Americké ambasády a Amerického centra. Celá akce probíhala pod záštitou US Embassy, která spustila projekt zvaný America On Wheels. Diplomat Todd Jurkowski, který dříve působil v mnoha zemích po celém světě včetně Afghánistánu, si přijel popovídat se studenty z vybraných druhých a třetích ročníků. 

V rámci hodinové přednášky se studenti dozvěděli, co obnáší život diplomata, dozvěděli se o několika projektech, které jim umožní studovat i pracovat v USA a rozebírali problematiku propagandy, dezinformací a fake news. V závěru debaty měli studenti ještě několik doplňujících otázek, které Todd vždy rád zodpověděl. Na řadu přišla i počítačová hra Harmony Square, která žákům na jejich telefonech a Ipadech představila svět fake news, tedy dezinformací a manipulace. Celý program probíhal v anglickém jazyce. Todd se českému jazyku teprve učí a tak jen občas zkusil prohodit pár slov česky, aby si jazyk procvičil. Druhá část programu byla za odměnu všem účastníkům debat. V tělocvičně byla pro studenty připravena FUN zóna plná amerických her. Mezi nejoblíbenější patřil Cornhole, basket, XBox, virtuální realita či 3D tisk. Někteří studenti si zahráli zmíněné hry přímo s Toddem, který se rád zapojil a celkově tak získala akce v tělocvičně neformální charakter.  

Závěrem bych ráda poděkovala všem studentům, kteří se aktivně zapojili, Toddovi a celému jeho týmu za přínosné diskuze a zástupcům Amerického centra a Opony za perfektně zorganizovanou akci. Díky také patří p. Koubovi za uvolnění velké tělocvičny, p. Batkovi za pomoc s IT a samozřejmě celému týmu angličtinářek za realizaci akce. Zároveň přidávám malou zpětnou vazbu od Todda, který byl nadmíru spokojen s úrovní anglického jazyka našich studentů a těší se, že se spolu snad znovu uvidíme třeba přímo v Americkém centru v Praze či v Ústí nad Labem. Takové pozvání přeci nemůžeme odmítnout, co myslíte?