Rubriky
Exkurze

EXKURZE VŠEHRDY

Včera se žáci třídy 2. D zúčastnili exkurze ve Věznici Všehrdy u Chomutova. Tato věznice je profilována jako věznice pro mladistvé odsouzené muže. Kromě mladistvých odsouzených zde vykonávají trest odnětí svobody i dospělí odsouzení muži ve věznici s ostrahou v odděleních s nízkým, středním a vysokým stupněm zabezpečení.

Součástí oddělení pro výkon trestního opatření je i oddíl, který se specializuje na odsouzené s poruchami duševními a poruchami chování s individuálním zacházením. Ve věznici s ostrahou se středním stupněm zabezpečení je zřízen oddíl specializovaný pro výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek.

Nedílnou součástí věznice je i Školské vzdělávací středisko, kde mají odsouzení možnost vyučit se v některém z nabízených učebních oborů, nebo absolvovat některý z kurzů. Věznice dále zaměstnává odsouzené ve vnitřní režii věznice, nebo u soukromých subjektů.

Zaměstnankyně věznice, Mgr. Varmužová a Mgr. Šilerová nejprve žáky seznámily s celou věznicí, poté je informovaly o denním režimu odsouzených (např. v kolik vstávají, v kolik je večerka, zda mohou pobývat na hřišti), také je seznámily s právy a povinnostmi odsouzených. Poté za žáky na návštěvní sál přišli dva odsouzení muži z oddílu, který je specializovaný na výkon trestu odsouzených s poruchou osobnosti a chování způsobenou užíváním návykových látek. Ti žáků sdělili svůj příběh – jak žili na svobodě a co všechno vedlo k tomu, že skončili za mřížemi. Také mluvili o životě ve věznici a bylo jasné, že se nejedná o „procházku růžovou zahradou“. V závěru se žáci mohli odsouzeným klást různé otázky, čehož v hojné míře využili.

Druhá část exkurze probíhala již v samotném areálu věznice. Žáci měli možnost „zblízka“ vidět vězeňský areál, ostrahovou část, ubytovnu, kapli či soudní místnost. Navštívili i oddělení výkonu kázeňských trestů, kde zhlédli jednotlivé cely a vycházkový dvůr pro odsouzené.