Rubriky
Sport

Historický sportovní úspěch

Podruhé za sebou se naši žáci probojovali do Republikového finále ve volejbale středních škol. Po loňském čtvrtém místě se našim hochům podařilo zúročit nabyté zkušenosti, tým dozrál, soupeřům odešly největší opory… Výsledkem je historický úspěch v podobě vítězství v celostátním kole.

Připomeňme cestu, která k tomuto finále vedla a nebyla nikterak jednoduchá. Okresní kolo v Chomutově, krajské finále v Lounech a tuhý boj s ústeckými gymnazisty, kvalifikace o republikové finále v Karlových Varech a jednoznačný postup.

V Jindřichově Hradci borce přivítala sněhová vánice a supertěžká skupina (nejsilnější tři týmy v jedné skupině, ze které mohli postoupit pouze dva).

Důležitý krok reprezentanti školy učinili vítězstvím v prvním zápase, kdy jednoznačně „přejeli“ svého pozdějšího finálového soupeře SPŠ a VOŠ Příbram 2 : 0. V závěrečném zápase skupiny B pak vítězstvím 2 : 1 po velkém boji vyřadili z bojů o medaile velkého favorita turnaje SPŠSE a VOŠ Liberec. Ve zkrácené hře otočili vývoj z 8 : 10 na 15 : 10. V semifinále jsme si smlsli na reprezentantech domácího gymnázia, šanci dostali i všichni náhradníci.

Finále s Příbramí bylo druhým vzájemným zápasem, což, jak se potvrdilo, bývá pro vítěze ošidné. V prvním setu měl soupeř evidentní respekt a poměrně hladce prohrál. Ve druhém setu naši neproměnili za stavu 24 : 22 dva mečboly a náhle bylo vše jinak. Příbramským narostla křídla, set vyhráli a i v prodloužené hře dlouho tahali za delší konec. Do hry kluků se vkradla nervozita. Nakonec museli se štěstím odvracet tři mečboly. Ve velmi vypjaté koncovce byli nakonec přece jen tím šťastnějším týmem a zvítězili v rozhodující sadě 18 : 16. Zápas byl důstojným vyvrcholením turnaje a zvedal diváky v krásné jindřichohradecké hale ze sedadel.

Celkové vítězství v turnaji bylo orámováno individuálními oceněními. Nejlepším smečařem byl vyhlášen Štěpán Rejhon a nahrávačem Roman Černý, oba SPŠ a VOŠ Chomutov. Dalšími velkými oporami byli Vojta Forman (U) a Pavel Hamata (S). I ostatní však podali skvělé výkony. Nešlo však jen o sportovní stránku akce. Navázali jsme nová přátelství, zejména s gymnazisty z Pacova, se kterými jsme trénovali a navzájem se povzbuzovali při hře.

Domů tým odjížděl doprovázen jarním sluníčkem, s medailemi na prsou, pečlivě zabaleným pohárem, unaveni, avšak s dobrou náladou.

Poděkování náleží organizátorům za perfektně připravenou soutěž a vedení naší školy za vytvořené podmínky a umožnění účasti.

Velká gratulace potom všem reprezentantům SPŠ a VOŠ Chomutov a to i těm, kteří se podíleli na dlouhé cestě do celostátního finále, ale do Jindřichova Hradce neodcestovali.

SPŠ a VOŠ reprezentovali: Vojta Forman, Roman Černý, Štěpán Rejhon, Pavel Hamata, Lukáš Mikolášek, Ondra Nosál, Tomáš Kryl, Jirka Raab, na postupu se významně podíleli Míla Říha a Patrik Provazník.

» FOTOGALERIE