Rubriky
Sportovní kurzy

Vltava 2018 – vodácký kurz 3. ročníků

Ve dnech 14. – 18. 5. 2018 se uskutečnil vodácký kurz třetích ročníků v povodí Vltavy, s ubytováním v kempu Vltava (cca „kus“ pod Rožmberkem).

» FOTOGALERIE

Kurz zahájil a končil výborným počasím. Mezitím nám místy pršelo a byly i chvíle, kdy nám to vadilo. Dalo se to ale zvládnout – „nejsme z cukru!“

Do kempu Vltava se roky vracíme proto, že jsme tu velmi spokojeni. Výhodná poloha kempu, výborná kuchyně, solidní ubytování a to vše v době, kdy se v této turisticky hojně navštěvované lokalitě pohybuje jen malé množství vodáků. Kemp opět změnil majitele, ale pro nás to neznamenalo žádný zásadní problém. V objektu i nadále probíhají značné úpravy, ty nás však nijak výrazně neomezovaly. Rekonstrukce sociálního zařízení byla naopak ku prospěchu věci.

Celkově můžeme naše žáky pochválit za přístup a vystupování. Někteří byli perfektní, s některými to „ušlo“. Škole dělali všichni dobré jméno. Kurzu se zúčastnilo 35 žáků. Někteří jednotlivci postupně prokázali, po horším úvodu, zlepšenou formu.

V pondělí jsme se po příjezdu ubytovali a hned zahájili  slaňováním (most v bezprostřední blízkosti kempu) a netradičními hrami.

V úterý bylo na programu sjíždění řeky na C2 (turistických) z Vyššího Brodu do kempu, se zastávkou v Rožmberku. Bylo poměrně hodně vody, což některým posádkám činilo určité potíže, ale do cíle dorazili všichni zdrávi. Jedna nejmenovaná posádka (Petr a Matěj) měla na trase určité kondiční a psychické potíže, ale se zpožděním dorazila i ona. Večer jsme absolvovali druhou část soutěží.

Ve středu jsme se přesunuli na Lipno, kde se po skupinách uskutečnila vyjížďka na seakajacích, vyjížďka na in line bruslích a sportovních koloběžkách. V druhé části denního programu se nám pokazilo počasí a někteří z nás pěkně zmokli. Večer už bylo opět pěkně, takže jsme zvládli finálovou soutěž. Celkově zvítězili v bloku sedmi soutěží tým „Konstruktérů“ (S3) před Bárkami a Verkami (A3). Krásné čtvrté místo obasadily „Směsky“ (E, TM, V 3). Všichni byli sladce odměněni.

Ve čtvrtek jsme na raftech (seakajacích), za rozmarů počasí, spluli část řeky do Českého Krumlova, abychom po krátkém rozchodu spěchali na čtvrtfinále hokejového MS ČR – USA. Značná část naší výpravy sledovala utkání na velkém plátně. Chlapci fandili seč mohli, i vlajky vlály, našim hokejistům to bohužel nepomohlo.

V pátek jsme hned po snídani zamířili do Českých Budějovic na umělou slalomovou trať v Českém Vrbném. Sjíždění skutečné divoké vody na raftech bylo jistě pro všechny výrazným zážitkem. Na rozdíl od etapy na C2 všechny posádky své jízdy zvládly (2x), nejdříve pod vedení instruktorů a následně i s šikovnými kormidelníky z řad frekventantů.

Poděkování náleží panu Šatavovi a jeho manželce, kteří zabezpečili přepravu, slaňování, zapůjčili seakajaky a koloběžky a i jinak se zapojovali do činnosti kurzu. Bez nich si náš kurz v současné podobě ani neumíme představit.

Kurz připravila a vedla paní učitelka Koubová, jejím „zástupcem pro divokou vodu a netradiční hry“ byl pan kolega S. Pohl. Funkci zdravotnice vykonávala paní učitelka Jonášová, která naštěstí neměla mnoho práce, úrazy a nemoci se nám vyhnuly. Paní kolegyni náleží dík za aktivní zapojení do všech činností a spoluúčast na pořizování fotodokumentace. Skromnou měrou přispěl k hladkému průběhu kurzu i autor tohoto článku.

Kurz považujeme za vydařený, žáky ještě jednou chválíme a věříme, že i oni byli spokojeni.

Tak zase snad za rok s budoucími třeťáky na Vltavě 2019.

 

V Chomutově 21. 5. 2018                  instruktor J. Kouba