Rubriky
Exkurze

Advent v Drážďanech


Studenti naší školy (TM4, TM3, 2 C) si ve čtvrtek 1.12.2022 vyrazili užívat krásy sousedního saského města Drážďan. I přes studené počasí, avšak bez sněhové nadílky, nás provázela dobrá nálada. Především díky p. uč. Klimešové jsme viděli mnoho zajímavého, co mohou Drážďany nabídnout.
Naše první zastavení bylo u Terassenufer na nábřeží Labe, další potom u sochy krále Johana, která se nachází uprostřed náměstí Theaterplatz v blízkosti Semperoper, centra drážďanská opery, jež je pojmenována po významném skladateli G. Semperovi. Poté jsme pokračovali směrem k Zwingru – zámku s mnoha pavilóny a galerií. Celý tento objekt patří k nejvýznamnějším komplexům německého baroka. Nejhezčí pavilon je Walpavilon, jehož fasádu zdobí 40 zvonků z míšeňského porcelánu. Naše kroky zde pozorně sledovalo všech 78 soch ze střechy kostela Hofkirche. 
Přes Neumarkt (menší vánoční trh) jsme dorazili k cíli, ke Striezelmarktu ve Starém městě. Vládla zde velmi příjemná vánoční atmosféra. Tyto trhy se zde konají už od r. 1434, tedy letos to bylo po 588. !! 
Návštěva Drážďan se nemohla obejít bez ochutnávky Glühweinu, Bratwurstu a klasické drážďanské štoly.
 Za rok pojedeme zas!

Autor článku: Mgr. V. Klimešová