Rubriky
Výuka

Návštěva amerického diplomata

Dne 10.3.2023 jsme byli poctěni návštěvou amerického diplomata, který přijel na besedu s našimi žáky ze tříd 2.C, A4, E4. Diplomat, se kterým se studenti setkali, byl Todd Jurkowski, zástupce kulturní atašé a ředitel sítě amerických center v ČR. Níže si můžete přečíst jeho krátké bio. Jak beseda probíhala? Todd nejprve mluvil o práci diplomata a vztahu ČR a USA, kde byl předtím, než přijel do ČR, zmínil své české kořeny a známé česko-americké osobnosti. Dále se zmínil o možnostech získání studijního stipendia a o různých pracovních příležitostech v USA pro mladé lidi z Evropy. Todd působil velice mile, přirozeně a svojí „typicky americkou“ energií povzbudil dotazy z řad studentů.

Žáci měli možnost se zeptat na cokoliv ze současného dění, dozvědět se aktuální informace, položit dotazy k maturitním otázkám k USA a poslechnout si americkou angličtinu rodilého mluvčího.

Děkujeme za tuto příležitost, za dotazy našich studentů a americké ambasádě za podporu vzdělávacích aktivit v ČR.

“Todd Jurkowski is the Deputy Cultural Attaché at U.S. Embassy Prague. Prior to the Czech Republic, he served as a deputy spokesperson at the U.S. Embassy in Kabul, Afghanistan. Todd started his diplomatic career as a vice consul at the U.S. Consulate in São Paulo, Brazil, and the U.S. Embassy in Mexico City.  Prior to joining the State Department, Todd was a television anchor and reporter in Florida. He won an Emmy award for his reporting, which focused on politics. After his journalism career, Todd worked as a communications director for a member of Congress in Washington, D.C. In 2009, the Washington Post named Todd one of the top 25 press secretaries on Capitol Hill.  Todd’s great grandparents immigrated to the United States from Pisek and Prague. Todd is still learning Czech, and also speaks Spanish and Portuguese. In his free time, he enjoys playing sports, listening to music and reading. Todd is married. He and his wife have a 14-year-old daughter, plus a dog and a cat.

Autor textu: Mgr. Ivana Dufková