Rubriky
Akce školy

OD MIGU NA GRIPEN

Opakovaně se naši žáci vracejí na besedy pořádané senátorem za Chomutovsko Přemyslem Rabasem. Ani středa 29.3. nebyla výjimkou. K výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (12.3.1999) byl do Chomutova pozván jeden z nejzkušenějších pilotů Armády České republiky pplk. Michal Daněk.

Pplk. Michal Daněk je bývalým velitelem čáslavské 211. taktické „tygří“ letky a také prvním Čechem a teprve druhým člověkem na světě, který v nadzvukovém letounu JAS – 39 Gripen strávil 2000 letových hodin. Podělil se s přítomnými zájemci o své zážitky z leteckých operací. Pětkrát se účastnil alianční mise Air Policing na Islandu a v Pobaltí, kde naposledy v roce 2022 celému úkolovému seskupení velel. Beseda byla doplněna filmovými záběry z pohledu pilota stíhačky v plném nasazení.

Pro naše kluky bylo navíc zajímavé a inspirativní, že pplk. Daněk, rodák ze Žatce, je absolventem SPŠ v Chomutově, ke které se hrdě hlásí. Doufáme, že se v příštím roce při oslavách výročí školy s naším bývalým žákem opět sejdeme a zprostředkujeme studentům setkání se zajímavou osobností.