Rubriky
Exkurze

Exkurze Toyoda Gosei

Dne 12.4.2019, kdy probíhalo 1. kolo přijímacích zkoušek, byli vysláni žáci 1. ročníku SPŠ na exkurze. Třída 1.B odjela do firmy Toyoda Gosei Czech s.r.o.

TGCZ byla založena v roce 2001 a je součástí nadnárodního koncernu Toyoda Gosei Co., Ltd. Výrobní a montážní haly firmy TGCZ se nacházejí v průmyslové zóně Verne u Klášterce nad Ohří a vyrábějí se v nich komponenty do automobilů celé řady výrobců (Toyota, Mercedes, VW, Ford a další), např. plastové kryty a trubice, pryžové těsnící prvky a v neposlední řadě také bezpečnostní prvky.

Žáci 1.B si prohlédli výrobní halu č. 2, která je zaměřena právě na bezpečnostní prvky automobilů. Vyrábějí zde některé díly na airbagy (kovové lisováním, plastové vstřikováním) a airbagy na této hale také kompletují. Žáci se seznámili s jednotlivými typy airbagů a s jejich významem pro bezpečnost osob při různých typech nehod. Dále byli přítomni testování airbagu zabudovaného do volantu a následně mohli prozkoumat i zpomalený záznam celého testu z videozáznamu. V hale také několikrát potkali autonomní „vozítko“, které se pohybovalo bez zásahu obsluhy. Sledovalo magnetický pruh na podlaze a po hale rozváželo a sváželo polotovary, materiál, jednotlivé díly i zkompletované výrobky.

V krátké prezentaci se také žáci seznámili s výrobním programem všech 4 hal, s historií a současností TGCZ, s náplní práce převážně robotizovaných pracovišť a s možností konat v této firmě odbornou praxi ve 2. a 3. ročníku, případně nastoupit o prázdninách na brigádu.

Děkujeme paní Milkovičové z TGCZ, která nás po celou dobu exkurze provázela, za vynikající přípravu a realizaci exkurze, a paní Ing. Kolouškové za zprostředkování exkurze.

Autorem příspěvku Mgr. Rudolf Naxer