Rubriky
Sport

Florbal SŠ – 3. místo

Dnes, ve středu 10. 11., se ve sportovní hale na Březenecké uskutečnilo Oblastní kolo ve florbale chlapců středních škol. Původně koncipovaného okresního kola se zúčastnila také OA Žatec a SSOŠ Podbořany. Z našeho okresu potom kromě nás ještě ESOZ Chomutov, chomutovské a kadaňské gymnázium.

Hrálo se ve dvou skupinách po třech a následně o umístění třetí s třetím, druhý s druhým atd. Hrací systém se nakonec ukázal být nešťastným pro náš tým. který měl značné ambice, které se bohužel nenaplnili. Pro dokreslení, před dvěma lety jsme vyhráli okresní kolo, ale následně udeřil covid a další kola se již neuskutečnila. I proto jsme patřili k favoritům turnaje. V optimismu nás poněkud přibrzdila absence několika důležitých hráčů (karanténa aj.)

Hned v prvním utkání jsme narazili na dalšího z favoritů ESOZ Chomutov Na Průhoně. Z 0:1 jsme otočili na 2:1 a stav 2:3 jsme následně dorovnali poměrně těsně před koncem na 3:3. Následně ESOZ rozstřílel poněkud „mdlé“ kadaňské gymnazisty 11:3. My jsme potřebovali v posledním utkání porazit téhož soupeře vyšším nebo stejným rozdílem, při vyšším počtu vstřelených branek. To, že jsme hráli s outsiderem skupiny jako druzí, se mohlo jevit zprvu jako výhoda. Nakonec nám ale potřeba sázet jeden gól za druhým svazovala nohy i ruce. Soupeř byl navíc mohutně povzbuzován energetiky a překonával se v obětovosti. Při brejcích soupeře nás podržel vynikající golman, ale podařilo se nám vstřelit nakonec „jen“ osm branek (8:0). Skončili jsme tedy ve skupině druzí shodným počtem bodů i rozdílu ve skóre (+8), nicméně s menším počtem vstřelených branek. To nás odsoudilo pouze do boje o třetí místo. Zklamaný tým s vypětím, zejména morálních sil, porazil o třídu slabší SSOŠ Podbořany, po nečekaně vyrovnaném průběhu, 5:3.

Po prvním utkání jsme se domnívali, že šlo o předčasné finále vysoké florbalové úrovně. Rozuzlení turnaje nás přimělo poněkud tento soud upravit. Gymnázium Chomutov s přehledem vyhrálo svou výrazně slabší skupinu, aby se ve finále jeho borci vzedmuli k heroickému výkonu. Utkání bylo nesmírně dramatické. Gymnazisté se ujali velmi záhy vedení 1:0. ESOZ tlačil, ale již to vypadalo, že skvěle bránícího soupeře nepřetlačí. Dokonce nepromněnil ani trestné střílení (nájezd). 71 sekund před koncem však přece jen vyrovnal a za necelou půlminutu se dokonce ujal vedení 2:1. Pak ale přišlo skutečné drama, když jedinou sekundu před koncem základní hrací doby gymnazisté vyrovnali na 2:2. O vítězi celého turnaje tak rozhodli samostatné nájezdy, ve kterých byli šťastnější chlaci z Gymnázia Chomutov. Postup do dalšího kola si zasloužili hlavně za bojovnost a týmového ducha.. Gratulujeme.

Naši kluci předváděli kvalitní hru, brankáři chytali výborně, hráči v poli „makali“, nikomu nelze nic vytknout. Jen trochu toho štěstíčka nám chybělo k většímu úspěchu.

V brance nám výborně zachytali Vojta Jiráček (V4) a Filip Staněk (TM3), nevíce branek (4) nastříleli Marek Macura (TM4) a Michal Prokeš (A4), vynikající výkon podali obránci Ruda Klement (S3) a Jarda Michálek (TM4). Ale ani ostatní svými výkony nezaostali a prakticky každý hráč týmu přispěl gólem. Dále reprezentovali a všem dohromady patří uznání a dík za sportovní reprezentaci školy: Matyáš Rauscher (TM4), Dominik Mach (E4), Kuba Steklý (S4), Jirka Marhold (V4) a Lukáš Kopecký (2A).

V Chomutově 10. 11. 2021 vedoucí družstva: J. Kouba