Rubriky
Sportovní kurzy

LVK – 1. turnus

V pátek 3. 2. 2023 jsme se vrátili z prvního turnusu LVZ. Kurz proběhl v pořádku. Kurzu v Peci pod Sněžkou se nakonec zúčastnilo 35 žáků z původně 42 přihlášených. Poměrně dost nás poznamenali nemoci žáků. Počasí nám příliš nepřálo, s výjimkou čtvrtka nám neustále sněžilo. Terén byl velmi náročný. Na v noci upravené sjezdovky napadl nad ránem vždy čerstvý sníh. „Manšestr“ jsme si tudíž neužili, snad s výjimkou již zmíněného čtvrtka, kdy na některých sjezdovkách vichřice nový sníh jednoduše odvála. Když nám ale místní vyprávěli, jak se před čtrnácti dny lyžovalo na vodě a blátě, dopadli jsme vlastně dobře.

Velmi spokojeni jsme byli již tradičně s hotelovou kuchyní Energetiku. Strava byla pestrá, velmi chutná a v dostatečném množství.

Pochválit musím naše svěřence. Ti se, až na jeden případ (řešen na místě domluvou), chovali slušně a škole ostudu určitě neudělali. Někteří jednotlivci bohužel nezvládli fyzicky (možná spíš psychicky) v plném rozsahu lyžařský výcvik . To je škoda, ale nejdůležitější je, že jsme se vrátili všichni živí a zdraví. Jeden podvrtnutý palec ruky po pádu na lyžích a raritní „úraz“ zaviněný příliš mohutným zívnutím jsou vzhledem k náročným podmínkám v podstatě zanedbatelné. Velmi dobře kluci zvládli vše kolem přepravy, nakládání, vykládání, přesuny. Opravdu pochvala! Jediné, co nás mrzelo, byla skutečnost, že třída 1B nebyla schopna (nebo ochotna) připravit program pro společný večer, který se tím pádem nemohl konat.

Poděkovat musím zejména svým kolegům. Paní učitelka Koubová připravila ještě ve škole sérii přednášek, významně se podílela na přípravě zdravotnického materiálu i samotné organizaci kurzu. V místě pobytu ošetřovala drobná poranění, kotníky, kolena atd. Zdravotní zabezpečení zvládly společnými silami s paní učitelkou Lorencovou. Obě dvě navíc vedli lyžařský výcvik, když se vystřídali u začátečníků a pokročilých (družstva 4 a 2). Oběma patří dík. Velký dík patří také dalším instruktorům manželům Zichovým. Pan kolega vedl družstvo číslo 1, což nikdy není jednoduché. Paní učitelka Zichová se nejenže zúčastnila jako instruktorka lyžařského zájezdu, ale navíc organizačně zabezpečila běžeckou část kurzu. Ten se jako obvykle konal formou výjezdů od školy do Krušných hor.

Na tomto místě chci velice poděkovat nejen paní učitelce Zichové za přípravu, ale všem kolegům, kteří se na běžkařské čísti podíleli. Děkuji všem, kteří se u skupiny vystřídali, zejména panu kolegovi Patrikovi Ferbasovi, který se podílel rovněž na organizaci. Pochvala všem účastníkům za přístup a výdrž!

                                                   Vedoucí LVK I: Jiří Kouba